Afgelopen weekend is de zomertijd ingegaan. Wat mij betreft is dat de start van de lente omdat het dan gelijk ´s avonds langer licht is. Dat ene uurtje korter slapen maakt dat een heleboel mensen enige dagen ontregeld zijn. Meestal is dat na een paar dagen wel weer oké.

Maar wat nu als je nachtrust niet oké is? Om lekker in je energie te zitten heb je immers een goede nachtrust nodig. Je kunt je misschien voorstellen dat te weinig slaap ervoor zorgt dat je ´s ochtends niet uitgerust uit je bed rolt. Misschien slaap je niet goed in of word je ´s nachts wakker en kunt niet meer inslapen en je kijkt de tijd weg op je wekker. Misschien zijn het kleine kinderen die je nachtrust verstoren of moet je ‘s nachts naar het toilet. Gebrek aan slaap gaat niet alleen over wakker liggen, het kan ook zijn dat je te licht slaapt en ‘s ochtends gebroken wakker wordt.

Slaap is een essentieel onderdeel van ons leven. In het algemeen dient slaap om ons te laten uitrusten en herstellen. Tijdens het slapen spoelen je hersenen als het ware schoon. Goede slaap betekent dat je hersenen de tijd en de kans krijgen om zich te reinigen. Ook zorgt een goede nachtrust ervoor dat je de emoties van de dag goed kan verwerken en dat je onthoudt wat je overdag hebt geleerd. Verder herstelt ons lichaam van de inspanningen van overdag. ’s Nachts zorgen groeihormonen dat spieren, gewrichten en organen hersteld worden. Het lichaam groeit en ontwikkelt het meest in de slaap, vandaar dat baby’s en kinderen ook meer slaap nodig hebben dan volwassen.

Het tekort aan slaap komt meestal door een combinatie van factoren. Er zijn 2 grote oorzaken te noemen, namelijk te weinig slaap en slechte slaap.

Te weinig slaap

De gemiddelde slaapbehoefte ligt bij volwassenen rond de 7 à 8 uur. Het verschilt van persoon tot persoon hoeveel uren slaap je nodig hebt. Sommige mensen, ook wel kortslapers genoemd, hebben voldoende aan 5 uur slaap, terwijl langslapers 10 uur nodig hebben. Verder kan je een verstoord slaap-waakritme hebben door bijvoorbeeld werken in ploegendienst of een jetlag. Dan heb je moeite om wakker te worden, wakker te blijven of in te slapen of door te slapen.

Slechte slaap

Slecht slapen is ook een belangrijke oorzaak van slaaptekort. Veel hangt af van de diepte van je slaap. Minder diepe slaap leidt tot een slechtere nachtrust. Een slechte slaap komt onder andere door:

 • Stress, piekeren of onvoldoende tot rust komen voor het slapengaan.
 • Lichamelijke klachten zoals rugpijn of ademhalingsproblemen.
 • Roken, alcohol of veel koffie drinken of zware maaltijden nuttigen voor het slapen.
 • Slechte slaapomgeving, zoals geluidsoverlast of licht in de kamer.

Oplossingen voor voldoende nachtrust

Een paar simpele aanpassingen kunnen zorgen voor meer slaap:

 • Zorg voor een verduisterde en rustige omgeving.
 • Draai je wekker om.
 • Sta op als je niet kan slapen en ga weer naar bed als je moe wordt.
 • Pak die stress aan: las overdag een piekermomentje in.
 • Zorg voor regelmaat in je slaap.
 • Vermijd beeldschermen.
 • Vermijd opwekkende middelen.
 • Vermijd alcohol.
 • Niet sporten in de uren voor je gaat slapen
 • Zorg voor een slaapritueel.
 • Beweeg overdag voldoende.

Hoe zit het eigenlijk met jouw slaap?

Word je blij van deze tips en wil je echt aan de slag om je fitter, gezonder en energieker te voelen?

Wil je een leven als als fitte, gezonde en energieke moeder die goed in haar vel zit en geniet van haar gezin en haar leven? Zonder korte lontjes, een slecht humeur, zonder dieten, maar gewoon de touwjtes weer stevig in handen. Fijn in balans zodat je weer vol energie kan genieten van de leuke dingen!

Start dan direct met mijn 12 weken traject “Regie over je energie”. Stap voor stap, eenvoudig en zonder poespas help ik jou aan meer energie zodat je weer volop kunt genieten van het leven. Een gezonde leefstijl die bij je past waardoor je je fitter voelt en er weer stralend uitziet!

Klik hier voor alle info en om direct te starten

Energieke groet van Daniëlle

Gratis e-book

Ben je het zat dat je vermoeidheid je leven beperkt? En wil je weer uitgerust wakker worden en lekker in je vel zitten.

Ik help je graag aan meer energie zodat je weer fit en energiek bent om weer volop van het leven te genieten.

Vraag nu het gratis e-book “In 5 stappen meer energie en balans” aan!

 

Facebook
LinkedIn
WhatsApp