Slapen lijkt zo eenvoudig. Je gaat liggen, sluit je ogen en laat de slaap maar komen. Als het zo eenvoudig zou zijn waren er niet zo gigantisch veel mensen die ’s morgens niet uitgerust wakker worden en zich niet fit als een hoentje voelen.  Je drukt toch maar op de snoozeknop en draait je om en 9 minuten later begint die wekker alweer te rammelen.

Een keertje moe, duf of niet fit wakker worden is niet zo erg en die andere keer na een avondje doorzakken of stappen natuurlijk ook niet.  Maar als dat dag in, dag uit gebeurt dan gaan het op een keertje aan je vreten en kan het gevaren opleveren voor je gezondheid.

Om goed uitgerust wakker te worden is een goede nachtrust belangrijk, dat weet iedereen natuurlijk. Deze tips kunnen je helpen om lekker te slapen zodat je weer uitgerust wakker wordt en overdag weer vol energie kunt knallen.

 

Tip 1 Goede slaapomgeving

Een hele fijne tip is om te zorgen voor een goede slaapomgeving. Zorg voor een stille, donkere en comfortabele kamer. Denk daarbij aan een goede temperatuur. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 18 graden een optimale slaapkamer temperatuur. Maar dat is slechts een indicatie. Tijdens je slaap zakt je lichaamstemperatuur en aan het eind van de slaapcyclus stijgt die temperatuur weer zodat je lichaam weet dat het weer wakker moet worden. Als je dit verstoort door een hoge temperatuur in de slaapkamer dan heb je de kans dat je slapeloos in je bed naar het plafond ligt te staren. Denk maar eens aan slapen in een zwoele zomernacht.

Daarnaast is het belangrijk dat een slaapkamer donker is. Licht kan namelijk je slaapwaakritme verstoren. En zorg dan ook voor een goed geventileerde kamer. Zet eens lekker het raam open voor de ventilatie van je slaapkamer.

 

Tip 2 Vermijd alcohol voor het slapengaan

Alcohol is een geschikt slaapmutsje……droom lekker verder.

Het mag dan wel zo zijn dat je sneller in slaap valt na het drinken van een glas alcohol, ook wel bekend als het slaapmutje. Maar de slaap is dan vaak minder diep en onrustig. Ik merk zelf dat de tweede helft van de nacht qua slaap niet optimaal is. Ik slaap onrustig en word regelmatig wakker. Kortom het drinken van alcohol kan effect hebben op onder meer de lengte, kwaliteit en de diepte van slaap.

 

Tip 3 Relax eens een beetje

Ervaar je een periode van stress in welke vorm dan ook, dan kan dat van invloed zijn op je nachtrust.  Ben je  lekker in balans dan wordt je ´s ochtends uitgerust en fit wakker door het hormoon cortisol. In de avond merkt je dat je moe en slaperig wordt onder invloed van het hormoon melatonine. Dit is een natuurlijk proces.

Op het moment dat er sprake is van chronische stress zal het stresshormoon cortisol ervoor zorgen dat je de hele dag aan staat en dus ook in de avond. Normaal gesproken neemt cortisol gedurende de dag af, maar in deze situatie blijft cortisol aanwezig en raakt de het ritme van cortisol en melatonine verstoort. Je ligt dan in bed te woelen en te piekeren en de slaap wil maar niet komen. Kortom het is belangrijk dat ´s avonds het niveau van cortisol laag is omdat dan melatonine goed wordt aangemaakt en je dus goed in slaap valt.

 

Tip 4 Einde schermtijd

De volgende tip heeft te maken met beeldschermen. Ik ben van mening dat televisies, computers, tablets en smartphones (vlak) voor het slapengaan geen goed idee is. Je hebt vast wel eens gehoord van het blauwe licht dat deze apparaten uitstralen. Uit studies blijkt dat dit blauwe licht de afgifte van melatonine (het slaaphormoon) vertraagt. Je kunt je dan wellicht voorstellen dat je later en moeilijke in slaap zult vallen. Denk hierbij ook eens aan het meenemen van je mobiele telefoon in bed. Nog even lekker door Facebook, Instagram of LinkedIn scrollen of You tube video’s kijken. Eigenlijk is het een gewoonte geworden.

 

Tip 5 Beweeg overdag

Een van de meest waardevolle tips is beweging. Lichaamsbeweging heeft een gunstig effect op je slaap. Dit komt bijvoorbeeld doordat je door te bewegen en sporten het hoofd kunt leegmaken en kunt ont stressen. Tijdens het bewegen komen de stofjes serotonine en endorfine in je lichaam vrij. Deze neurotransmitters zorgen voor een gevoel van ontspanning doordat ze lichamelijke en emotionele stress tegengaan, super om het cortisolniveau naar beneden te brengen. Daarnaast wordt serotonine in het lichaam omgezet in melatonine en deze zorgt voor een goede nachtrust.

Oja, zorg er wel voor dat je niet laat in de avond intensief sport. Je bent dan nog te alert en vol in je energie om in slaap te kunnen vallen.

 

Hoe maak je de stap naar uitgerust wakker worden

Ik begrijp dat je nu denkt, allemaal leuk en aardig die tips, maar ik weet niet waar ik moet beginnen.  

Mijn advies is zet kleine stapjes. Kies 1 of 2 tips uit en ga gewoon doen. Op je eigen tempo, precies zoals jij het fijn vindt. Voor je het weet stap je weer uitgerust en fit uit je bed en kun je vol energie er tegenaan.

Heb je nog aanvullende tips om uitgerust wakker te worden? Zet ze hieronder in de reacties.

 

Energieke groet van Daniëlle

Gratis e-book

Ben je het zat dat je vermoeidheid je leven beperkt? En wil je weer uitgerust wakker worden en lekker in je vel zitten.

Ik help je graag aan meer energie zodat je weer fit en energiek bent om weer volop van het leven te genieten.

Vraag nu het gratis e-book “In 5 stappen meer energie en balans” aan!

 

Facebook
LinkedIn
WhatsApp